Een oplegslot, ook wel opzetslot genoemd, wordt veel toegepast bij stompe voordeuren en is aan de binnenzijde van de deur zichtbaar. Aan de buitenzijde van de deur zijn deze sloten te bedienen met een sleutel. Aan de binnenzijde van de deur is de dagschoot te bedienen met een trekker of draaiknop. De nachtschoot bedien je aan de binnenzijde ook met de sleutel. Ga je een oplegslot vervangen maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of je nou een oplegslot gaat vervangen door een nieuw oplegslot of je oplegslot cilinder wilt vervangen, we leggen het hieronder stap voor stap uit.

Het gehele oplegslot voordeur vervangen

Wanneer je het oplegslot van je voordeur gaat vervangen dan plaats je in veel gevallen eenzelfde oplegslot terug. Wanneer je oplegslot op den duur defect is geraakt, maar je wel tevreden was over de werking, dan doe je er goed aan je oplegslot 1 op 1 te vervangen. Via ons filtermenu filter je eenvoudig naar het merk oplegslot dat je zoekt. Bij het oplegslot vervangen is het belangrijk dat je een oplegslot koopt met dezelfde doornmaat. Daarnaast is ook de draairichting van belang.

Wat het opmeten van de doornmaat precies inhoudt, zie je in het filmpje hiernaast. In veel gevallen zal dit of 50mm of 60mm zijn. 

Is je deur linksdraaiend en dus rechtssluitend? Dan kies je voor D1. Wanneer je deur rechtsdraaiend is, en dus linkssluitend, dan heb je D2 nodig. Wanneer je eenmaal het juiste oplegslot gekocht hebt, dan is het oplegslot vervangen zo gebeurd. Vervang je het oplegslot voor een nieuwere variant? Dan kan het soms nodig zijn om met een beitel wat hout weg te beitelen zodat het slot en de sluitkom goed op de deur en het kozijn passen.

De buitencilinder van een oplegslot vervangen

Er zijn oplegsloten verkrijgbaar met een vaste of een losse buitencilinder. Oplegsloten met een vaste buitencilinder (ook wel staartcilinder genoemd) zijn een geheel. Bij deze oplegsloten is het niet mogelijk om de cilinder te vervangen. Het voordeel van oplegsloten met een losse buitencilinder is dat je de cilinder van het oplegslot naderhand kunt vervangen. Hierdoor is het niet nodig het gehele oplegslot te vervangen wanneer je wilt dat het slot met een andere sleutel vanaf buitenaf te bedienen is. Wil je alleen de cilinder vervangen van je oplegslot? Bekijk dan de staartcilinder, welke geschikt is voor de Lips en Nemef oplegsloten. Het oplegslot cilinder vervangen is geen lastige klus. Nadat het oplegslot van de deur is geschroefd kun je het opnieuw bevestigen met de nieuwe staartcilinder.

Kerntrekbeveiliging voor het oplegslot

Kerntrekken is vandaag een veel toegepaste inbraaktechniek. Hierbij schroeft de inbreker een schroef in de cilinder en trekt deze vervolgens met cilinder en al uit het slot. Dit gebeurd vaak bij insteeksloten maar zeker ook bij oplegsloten. Met een anti-kerntrek veiligheidsrozet kun je dit eenvoudig voorkomen. Dit veiligheidsrozet plaats je op de buitenkant van de deur over de staartcilinder van het oplegslot. De veiligheidsrozetten voor oplegsloten vind je terug in de categorie veiligheidsrozetten met SKG*** keurmerk.

Opzetslot vervangen en onderhouden

Een opzetslot vervangen doe je natuurlijk liever niet. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw opzetslot langer mee gaat en soepel te bedienen blijft? Buitendeuren worden vaak blootgesteld aan wind waardoor het slot in de buitendeur droog kan lopen. Dit maakt het belangrijk het oplegslot te smeren. Zo kun je voor het smeren van de cilinder bijvoorbeeld slotspray gebruiken. Afhankelijk van de weersinvloeden kun je het aantal smeerbeurten afstemmen. Wanneer je merkt dat de cilinder minder soepel loopt, kun je met een klein spuitje slotspray het weer soepel werkend krijgen. Na het inspuiten draai je een paar keer rond met de sleutel en je zult merken dat het bedienen weer soepeler werkt. Voor het smeren van de dag en nachtschoot kun je bijvoorbeeld een smeermiddel als WD40 gebruiken. Vaak is dit echter niet nodig en kun je het doen wanneer je merkt dat het stroef gaat lopen. Met smeermiddelen zorg je ervoor dat het oplegslot vervangen minder snel nodig is.