Hoe moet je solderen? Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. Heb je als echte doe-het-zelver of vakman een klus waarbij je wilt gaan solderen? Solderen is geen alledaagse klus en dus kan het nodig zijn dat je hier wat advies bij nodig hebt. Hieronder leggen we kort uit wat solderen precies is en hoe het zelf solderen in zijn werking gaat! Ook lichten we alle materialen toe die je nodig kunt hebben tijdens het solderen!

Wat is solderen?

Solderen is het verbinden van metalen materialen door middel van een metaallegering. Met behulp van een soldeerbout wordt de legering, in veel gevallen soldeertin, verhit totdat het vloeibaar wordt. Door het vervolgens te laten stollen op 2 verschillende metalen onderdelen zorg je ervoor dat de losse materialen aan elkaar verbonden zijn. Solderen kun je onderscheiden in 2 meest gebruikte technieken: zacht solderen en hard solderen. Wat dit inhoudt, lees je in het kort hieronder.

Zachtsolderen

Onder doe-het-zelvers is zacht solderen de meest gebruikte soldeertechniek. Hierbij wordt het soldeersel maximaal verhit tot 450 graden Celsius. Bij hobby klussen, het verbinden van waterleidingen of bepaalde reparatiewerkzaamheden is zacht solderen de beste techniek. Zacht solderen is een prima optie voor constructies waar niet al te veel druk op komt te staan. Bijvoorbeeld bij de reparatie van dakgoten of elektra werkzaamheden.

Hardsolderen

Bij hardsolderen is het belangrijk dat je de beschikking hebt over een soldeerbout die een temperatuur boven de 450 graden Celsius kan behalen. Hardsolderen is vele malen sterker als zachtsolderen en wordt toegepast bij bijvoorbeeld het maken van fietsen, leidingwerk, vliegtuigtechniek, motoren en sieraden. Een ander voordeel van hardsolderen is dat de te verbinden materialen niet van hetzelfde materiaal hoeven te zijn.

Welke soldeer benodigdheden heb ik nodig?

  • Bij zachtsolderen maak je gebruik van een soldeerbout of soldeerpistool; Deze vind je terug in ons assortiment soldeermachines! Deze machines dienen ter verhitting van de legering.
  • Bij hardsolderen zul je gebruik moeten maken van een gasbrander. Ook voor gasbranders kun je een kijkje nemen bij de soldeermachines.
  • Soldeerdraad en soldeervloeistof; Dit vind je terug in het assortiment soldeermiddelen. Soldeervloeistof werkt als reinigingsmiddel en vloeimiddel en zorgt voor een stevige soldeerverbinding. Soldeerdraad is de legering welke je verhit en daadwerkelijk soldeert.
  • Schuurpapier; Voordat je begint met solderen is het belangrijk de te solderen materialen eerst goed schoon te schuren. Anders zal de hechting niet optimaal zijn.
  • Werkkleding en bescherming. Hierbij kun je denken aan een veiligheidsbril en werkhandschoenen.

Hoe moet je solderen? Stappenplan!

  • Zorg voordat je begint met het solderen dat je materialen schoon zijn. Dit is allereerst het soldeerpistool of soldeerbout waarmee je gaat werken. Door stof en deeltjes te verwijderen zorg je ervoor dat het niet in de legering terecht komt. Daarnaast moeten de te solderen materialen natuurlijk ook schoon zijn. Bij roestige onderdelen is het van belang de roest te verwijderen en goed schoon te schuren.
  • Zet de soldeerbout in de daarvoor bestemde houder en laat het opwarmen. Om te checken of de soldeerbout de juiste temperatuur bereikt heeft kun je een deel van het soldeertin of legering er tegenaan houden. Wanneer dit smelt, is de bout op de juiste temperatuur om te solderen.
  • De hitte zal de hechting ten goede doen. Door de bout enkele seconden tegen de solderen oppervlaktes te houden zal de hechting beter verlopen.
  • Nadat alle voorbereidingen klaar zijn en de materialen schoon zijn is het tijd om te solderen. Wanneer de legering begint te smelten, houdt je het bij de plaats waar de verbinding tot stand moet komen. Het is niet nodig een dikke bult soldeersel te plaatsen. Dit zal zowel het uiterlijk als de stevigheid van de verbinding niet ten goede komen.
  • Wanneer je de juiste hoeveelheid soldeersel hebt gebruikt zal bijwerken nauwelijks nodig zijn. Toch kan het voorkomen dat je het resultaat nog wilt verfraaien. Dit kun je doen met bijvoorbeeld schuurpapier of een vijltje.

Welk soldeersel voor welk materiaal?

Bij het solderen wordt over het algemeen gebruik gemaakt van soldeertin. Door het veelvuldig gebruik bij het solderen wordt soldeertin ook wel soldeer genoemd. Naast normale draadsoldeer vind je in het assortiment soldeermiddelen ook zilversoldeer. Dit kun je inzetten voor het solderen van koper, messing, ijzer en RVS. Vergeet geen soldeervloeistof! Dit zal zorgen voor een beter en sterker eindresultaat!

Vragen of advies over solderen?

Heb je nog vragen over hoe je moet solderen? Geen probleem, ons klantenservice team staat je graag te woord en proberen zo goed mogelijk te adviseren. Neem contact op via WhatsApp of bel gratis naar 085 - 225 0015.

Meer advies en tips?