Er zijn veel verschillende soorten cilindersloten verkrijgbaar met elk zijn eigen toepassingen en voordelen. Cilindersloten kunnen verschillen in merk, vorm, keurmerk en maat. Hieronder leggen we kort uit wat cilindersloten precies zijn, hoe cilindersloten werken en lichten we de verschillende soorten cilindersloten toe. Lees direct welk cilinderslot geschikt is voor jou!

Wat is een cilinderslot?

Een cilinderslot, ook wel cilinder genoemd, is een type slot dat in de meeste gevallen wordt toegepast in een insteekslot dat gemaakt is met een cilinderuitsparing. Een cilinderslot werkt met pinnen die alleen ontgrendeld worden bij gebruik van de juiste sleutel. Vaak worden cilindersloten toegepast in buitendeursloten maar zijn bijvoorbeeld ook toepasbaar in bijzetsloten, meerpuntssluitingen en haakschootsloten.

Werking van een cilinderslot

In een cilinderslot bevinden zich gerangschikte pinnen. Deze pinnen worden naar boven of naar onder gedrukt door het profiel dat zich op de sleutel bevindt. Wanneer de pinnen in de juiste positie zijn gedrukt is het mogelijk de sleutel die in de cilinder zit te draaien en het slot te ontgrendelen. Cilindersloten zitten meestal maar met een cilinderschroef vast in het dag- en nachtslot. Het vervangen van een oude cilinder is makkelijk doordat je alleen deze cilinderschroef hoeft los te halen om vervolgens de cilinder uit het slot te halen.

Welke soorten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten cilindersloten en toepassingsmogelijkheden. Met de toepassingsmogelijkheden worden de sloten bedoeld die door middel van een cilinderslot aangedreven kunnen worden. Eerst bespreken we even kort de verschillende sloten waarin een cilinder kan worden toegepast om vervolgens de verschillende soorten cilinders toe te lichten.

Insteekslot: veelzijdigheid voor buitendeuren

In de meeste gevallen zal een cilinderslot worden toegepast in een buitendeurslot of dag- en nachtslot. Een buitendeurslot in combinatie met een cilinderslot zorgt voor een goede inbraakwerendheid van de woning. Sloten en cilinders met een SKG-keurmerk zijn getest op inbraakwerendheid en kunnen ook van belang zijn voor de verzekering. Door het cilinderslot en de schroefgaten in de deur af te werken met veiligheidsbeslag zorg je niet alleen voor een fraai gezicht maar maak je het ook inbrekers extra lastig.

Meerpuntssluiting: optimale veiligheid voor nieuwbouw

Een ander type slot waar een cilinderslot in wordt toegepast zijn meerpuntssluitingen. Een meerpuntssluiting is een slot dat zich door het bedienen van het cilinderslot, in een handeling op meerdere punten laat vergrendelen. In de meeste nieuwe woningen worden standaard meerpuntssluitingen geplaatst maar het zou ook prima kunnen dat jouw bestaande woning meerpuntsluitingen heeft. Een meerpuntssluiting heeft als voordeel dat het niet meer nodig is om extra bijzetsloten op de deur te plaatsen.

Haakschootslot: vergrendel je schuifdeur

Heb je thuis een schuifdeur die je graag wilt kunnen vergrendelen? Dat kan met een haakschootslot in combinatie met een cilinderslot. Het haakschootslot wordt als insteekslot in de deur gemonteerd. Met het cilinderslot kun je de haak bedienen om zo de schuifdeur te ontgrendelen.

Oplegslot met cilinder uitsparing

Ook zijn er oplegsloten verkrijgbaar, die zijn voorzien van voorbereiding voor het plaatsen van een cilinderslot. Deze oplegsloten zijn ideaal voor het plaatsen op poorten of kelderdeuren. Deze oplegsloten vind je bij ons op de website door te zoeken op poortslot of kelderbandslot. Met zo’n oplegslot met cilinder is de deur of poort van beide zijden te openen en te vergrendelen.

Soort cilinder

Hierboven hebben we kort toegelicht in welke situaties je een cilinderslot kunt toepassen. Nu is het tijd om de verschillende soorten cilinders te bespreken zodat je kunt bepalen welk soort cilinder geschikt is voor jou. Hieronder bespreken we de verschillen tussen de cilindersloten en leggen we ook de keurmerken die een cilinderslot kan hebben.

Hele of halve cilinders?

Het verschil tussen een hele en halve cilinder is erg gemakkelijk te herkennen. Waar een hele cilinder aan beide zijden een sleutelgat heeft, heeft de halve cilinder dit maar aan 1 zijde. Hele cilinders vind je terug in veel deursloten die aan beide zijden geopend of gesloten moeten kunnen worden. Wanneer de deur maar aan 1 zijde vergrendeld hoeft te worden, kun je kiezen voor een halve cilinder. Halve cilinder komen ook veel voor bij kantelschuurdeuren. De standaardlengte van een halve cilinder is 40 mm. De blinde zijde is hierbij 10 mm en de zijde die bediend wordt 30 mm. Vandaar de cilindermaat 10/30. Bij hele cilinders is de maat afhankelijk van de deurdikte. Veel deuren zijn 40 mm dik en hier kan een standaard 30/30 cilinder voor gebruikt worden.

Voorbeeld van een hele cilinder
Voorbeeld van een hele cilinder

Cilinder of knopcilinder?

Een normale cilinder is aan beide zijden te bedienen met de sleutel die hierin past. Een knopcilinder heeft aan 1 zijde een draaibare knop waarmee je het slot kunt vergrendelen of ontgrendelen. Het makkelijke van knopcilinders is dat als je de deur van binnenuit wilt vergrendelen of ontgrendelen je hiervoor geen sleutel nodig hebt. Dit bespaart tijd en moeite met het zoeken van de sleutels. Het nadeel van knopcilinders is dat het van binnenuit dus altijd geopend kan worden. Dit kan in het geval van kinderen minder wenselijk zijn.

Voorbeeld van een normale cilinder
Voorbeeld van een knopcilinder

Enkelsluitend of gelijksluitend?

Gelijksluitende cilinders zijn meerdere cilindersloten die met dezelfde sleutel bediend kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld een set van 3 gelijksluitende cilinders bestellen zodat jouw voordeur, achterdeur en schuurdeur met dezelfde sleutel te openen zijn. Enkelsluitende cilinders zijn cilinders met losse sleutels die alleen voor de betreffende cilinder de juiste zijn. Voor het gebruik van de toegangsdeuren thuis kunnen enkelsluitende cilinders irritaties opleveren omdat je steeds de verkeerde sleutel pakt of te grote sleutelbossen op zak draagt. Wil je een cilinder gelijksluitend laten maken op jouw huidige sleutels en cilinders van jouw woning? In veel gevallen is dat mogelijk! Neem gerust contact op met de klantenservice voor gericht advies!

Voorbeeld van een enkelsluitende cilinder
Voorbeeld van een set gelijksluitende cilinders

Met of zonder gevarenfunctie?

Een cilinder kan uitgerust zijn met een gevarenfunctie, ook wel hotelfunctie genoemd. De functie zorgt ervoor dat de cilinder van beide zijden te bedienen blijft, ondanks dat er aan de andere zijde van de cilinder een sleutel in zit. Deze cilinders worden vaak gebruikt bij overheidsgebouwen, verzorgingstehuizen en ouderenwoningen, maar zouden ook bij jouw thuis erg handig kunnen zijn.

Mauer DT1 cilinders hebben de mogelijkheid tot gevarenfunctie

Verschil tussen SKG** en SKG*** cilindersloten

Wat is precies het verschil tussen SKG** en SKG*** cilinders? Een SKG** cilinder is minimaal 3 minuten inbraakwerend. Verder hebben deze cilinders boorbeveiliging, wat het voor de inbreker lastig maakt om de cilinder door te boren. SKG** cilinders hebben geen kerntrekbeveiliging. Hierdoor raden we aan bij het plaatsen van een SKG** cilinder altijd gebruik te maken van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

SKG*** cilindersloten hebben naast boorbeveiliging ook kerntrekbeveiliging. Deze cilinders kunt u dus gebruiken wanneer er geen kerntrekbeveiliging op het deurbeslag zit. Echter zou een combinatie natuurlijk nog beter zijn. SKG*** cilinders zijn minimaal 5 minuten inbraakwerend getest.

Cilinderslot kopen

Er zijn dus veel verschillende soorten cilindersloten met elk haar eigen voordelen. We hopen dat je na het lezen van bovenstaande blog weet welke cilinders het beste zijn voor jouw situatie. Wil je een nieuw cilinderslot gaan kopen? Bekijk ons complete assortiment cilindersloten en filter met het menu eenvoudig naar de cilinder die je zoekt. Ook selecteer je gemakkelijk de maat die je nodig hebt voor jouw deur. Heb je meer advies nodig voor het kopen van cilindersloten? Geen probleem, onze klantenservice staat voor je klaar met gericht advies!