Een driepuntssluiting plaatsen is een ware toevoeging aan de veiligheid van jouw woning. Een driepuntssluiting is een slot waarmee je met maar 1 handeling de deur op 3 punten vergrendeld. Driepuntssluitingen, ook wel meerpuntssluitingen genoemd, maken het inbrekers lastig om de deur te forceren en het huis binnen te dringen. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe je een driepuntssluiting kunt plaatsen in jouw deur en lees je welke gereedschappen je hierbij nodig hebt.

Benodigdheden

We gaan er bij deze adviespagina vanuit dat er in jouw huidige situatie al een driepuntssluiting in de deur zit die vervangen moet worden, of dat er al een uitsparing is gefreesd voor een nieuwe driepuntssluiting. Wanneer dit nog niet het geval is, is het zonder de juiste freesapparatuur erg lastig om een driepuntssluiting op de juiste manier te plaatsen. In dat geval kun je het beste een vakman vragen de uitsparing in te frezen.

Wat de benodigde gereedschappen zijn bij het driepuntssluiting plaatsen lees je hiernaast in het overzicht. We raden aan voordat je begint met het plaatsen van de driepuntssluiting alle gereedschappen en benodigdheden bij elkaar te zoeken. Zo kun je overgaan tot vlotte installatie van de driepuntssluiting en weer zorgen voor een goede beveiliging van de woning of het pand.

Voorbereiding

Een driepuntssluiting plaatsen heeft voorbereiding nodig. Zo is het belangrijk om het juiste slot in huis te halen en zorgvuldig de deur op te meten. Op onze adviespagina over het driepuntssluiting vervangen lees je alles over de benodigde gegevens voor het vinden van de juiste vervangende meerpuntssluiting. Ook kun je gebruik maken van onze handige keuzehulp waarbij we je stap voor stap helpen aan het juiste slot! Nadat je het juiste slot hebt besteld en ontvangen kun je overgaan tot onderstaande stapsgewijze installatie!

Stap 1: Voorbereiden van de deur

Een nieuwe driepuntssluiting plaatsen begint natuurlijk met het voorbereiden van de deur. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van het deurbeslag en het oude slot. Ook het eventueel boren van het gat voor de deurkruk en de cilinder hoort hierbij. Om het oude deurbeslag te verwijderen begin je met het losmaken van de deurkruk. Vaak zit aan de onderzijde van de binnendeurkruk een inbus schroef. Deze kun je losdraaien met de inbussleutel om vervolgens de deurkrukken van elkaar af te trekken.

Ook de cilinder moet uit het slot gehaald worden. In de kopse kant van de deur ter hoogte van de cilinder zit de cilinderschroef. Deze draai je eenvoudig met de schroefmachine of schroevendraaier los om vervolgens met de sleutel de cilinder uit het slot te halen.

Nadat je de cilinder uit het slot hebt gehaald, kun je de deurschilden losschroeven en van de deur halen. Nu heb je het gehele deurbeslag verwijderd en kun je de oude meerpuntssluiting losschroeven en de sluiting uit de deur halen.

Wanneer je de juiste vervangende sluiting in huis hebt gehaald, zullen de gaten voor de deurkruk en de cilinder op dezelfde positie zitten. Wanneer dit niet het geval is, of bij een nieuwe deur met alleen een infrezing voor de meerpuntssluiting, zul je het gat voor de deurkruk en de cilinder nog moeten boren. Met een meetlint, winkelhaak en bouwpotlood teken je exact het hart van beide gaten af om vervolgens met bijvoorbeeld een vlinderboor de gaten uit te boren.

Stap 2: Plaatsen van het slotmechanisme

Wanneer je de oude driepuntssluiting hebt verwijderd, of de nieuwe deur goed is voorbereid, kun je de nieuwe driepuntssluiting plaatsen. Het plaatsen van het nieuwe slotmechanisme is eigenlijk erg makkelijk wanneer het exact hetzelfde slot is. Je drukt de driepuntssluiting in de deur en schroeft het vervolgens weer vast in de daarvoor bedoelde gaten in de voorplaat van het slot.

Is jouw slot niet meer leverbaar of slecht vindbaar? Geen probleem, binnen ons assortiment vind je een breed assortiment renovatie driepuntssluitingen. Van deze sluitingen zijn de bijzetkasten in hoogte verstelbaar en dus altijd in de juiste positie te zetten voor jou. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met de klantenservice en we helpen graag verder met gericht advies.

Stap 3: Aanbrengen van de sluitplaten

Bij het vervangen van een driepuntssluiting zullen de sluitkommen en sluitplaten vaak nog op de juiste plaats zitten waardoor je deze stap eigenlijk kan overslaan. Ga je een driepuntssluiting plaatsen in een nieuwe deur en kozijn? Dan zul je ook de sluitkommen en sluitplaten moeten bevestigen in het kozijn. Een sluitkom is ideaal omdat het de haken of pennen van een meerpuntssluiting perfect zal opvangen. Hiermee vergrendeld het slot zich goed en zal daarnaast beschadiging aan het kozijn voorkomen.

Voor het aanbrengen van de sluitkom en sluitplaten teken je eerst de posities van de haken en nokken of op het kozijn. Vervolgens leg je hier de sluitkom en / of sluitplaat overeen om deze af te tekenen. Met een speedboor boor je gaten over het afgetekende gedeelte waarna je het eventueel met een veil nog kunt bijwerken. Nadat je de uitsparing hebt gemaakt kun je de sluitkom en sluitplaat bevestigen met schroeven.

Stap 4: Installeren van de handgreep en cilinder

Na het afronden van stap 3 heb je de meerpuntssluiting geïnstalleerd en kun je het deurbeslag terug gaan plaatsen. Gebruik je hetzelfde oude deurbeslag? Dan bevestig je de deurschilden eenvoudig via de bestaande schroefgaten. Wanneer je ook het deurbeslag wilt vernieuwen, kan het nodig zijn om nieuwe schroefgaten voor te boren. Bekijk hiervoor onze adviespagina over het monteren van veiligheidsbeslag waarin we het stap voor stap zullen toelichten. Wanneer de deurschilden weer op de deur zijn gemonteerd, breng je ook de cilinder weer terug in de deur zodat je de haken en de nachtschoot kan bedienen.

Zorg ervoor met de sleutel van de cilinder dat de pal van de cilinder niet uitsteekt. Breng vervolgens de cilinder terug in het slot en zet het weer vast met de cilinderschroef. Wanneer dit weer is bevestigd kun je de werking van het slot controleren met de cilinder. Ten slotte monteer je ook de deurklinken. Het stiftgedeelte van de deurkruk komt aan de buitenzijde, en het gatdeel zet je met het inbusschroefje hier weer op vast aan de binnenzijde

Stap 5: Testen en aanpassen

Een driepuntssluiting plaatsen en het monteren van deurbeslag eindig je altijd met het grondig testen van het sluitmechanisme. Zo is het belangrijk dat de haken, nokken of pennen van de driepuntssluiting vrij en soepel in de sluitkommen en sluitplaten kunnen lopen. Wanneer dit stroef gaat zal het slot op den duur overbelast raken en opnieuw defect gaan.

Wanneer alles soepel loopt, heb je de installatie voltooid. Gaat het toch een beetje stroef? Kijk dan goed na welke sluiting het probleem vormt. Waarnodig kan je de sluitkom van de betreffende sluiting een beetje verzetten om zo het probleem te verhelpen.

Afsluitende tips en veiligheidsmaatregelen

Om de levensduur van jouw driepuntssluiting te verlengen kun je het bijvoorbeeld eens in de 2 maanden smeren met een smeermiddel als slotspray of WD40. Spuit een beetje op elke haak, nok of pen. Zo zorg je ervoor dat deze soepel blijven lopen en wordt de kans op een defect slot verkleind.

Na het correct plaatsen van een driepuntssluiting ben je goed op weg met het beveiligen van jouw deur. Verder raden we aan een driepuntssluiting altijd te combineren met veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Dit veiligheidsbeslag maakt het kerntrekken van de cilinder haast onmogelijk voor inbrekers omdat de cilinder goed is beschermd. Benieuwd hoe je verder kunt zorgen voor optimale veiligheid van jouw voordeur? Lees via de klikbare afbeelding hieronder direct onze 8 praktische tips om jouw voordeur te beveiligen!