Woningbeveiliging begint met het plaatsen van degelijke sloten in jouw buitendeuren. We begrijpen dat je jezelf afvraagt wat nou precies het verschil is tussen gewone sloten en driepuntssluitingen. Hieronder lees je direct welke sloten de beste optie zijn voor achterdeuren en voordeuren. We bespreken de voor- en nadelen en de beste sloten voor elke situatie.

Gewone sloten

Bij gewone sloten voor jouw buitendeur denk je waarschijnlijk aan buitendeursloten. Een buitendeurslot is een insteekslot en wordt ook wel dag- en nachtslot genoemd. Het verschil met dag- en nachtsloten is dat buitendeursloten gekeurd zijn en een SKG keurmerk hebben. Dit betekent dat de sloten zijn getest op een bepaald aantal minuten inbraakwerendheid. Dit maakt een buitendeurslot meer geschikt voor buitendeuren en dag- en nachtsloten voor binnendeuren die je wenst te kunnen vergrendelen met een cilinder. Voor alle informatie over de keurmerken hebben we ook een blog over het SKG keurmerk.

Een buitendeurslot wordt bediend met een deurkruk en cilindersloten. Met de deurkruk kan de dagschoot bediend worden en met de cilinder kan de nachtschoot vergrendeld of ontgrendeld worden. Deze sloten hebben 1 verankeringspunt in het kozijn. Voor goede inbraakbeveiliging doe je er goed aan jouw deur ook te voorzien van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

Wanneer je een normaal slot wilt vervangen zijn de pc-maat en doornmaat van belang. Wanneer deze overeenkomen, hoef je geen nieuwe gaten te boren in jouw deur. Ook zou het mooi zijn wanneer de lengte en breedte van de voorplaat overeenkomen zodat je niet meer hoeft uit te beitelen.

Driepuntssluitingen

Driepuntssluitingen zijn zoals de naam al doet vermoeden sluitingen met 3 verankeringspunten in het kozijn. Deze 3 punten worden met maar 1 handeling vergrendeld, wat natuurlijk super efficiënt en makkelijk is. Driepuntssluitingen doen veel inbrekers al afschrikken voor een poging en vermindert zo het inbraakrisico.

Een driepuntssluiting is uitermate geschikt om toe te passen in voor- en achterdeuren en zal zorgen voor goede inbraakpreventie. Naast dat het veel inbrekers afschrikt, is een driepuntssluiting ook lastiger te forceren als een normaal buitendeurslot. In plaats van 1 schoot die geforceerd moet worden zal de inbreker 3 schoten moeten forceren alvorens het slot opengebroken is. Dit maakt dat veel driepuntssluitingen zijn voorzien van het SKG*** keurmerk en veel buitendeursloten een SKG** keurmerk hebben.

Een driepuntssluiting heeft in principe dezelfde werking als een normaal buitendeurslot. De dagschoot is te bedienen met de deurkruk en de nachtschoten met de cilinder. Om de cilinder ook goed te beschermen tegen bijvoorbeeld kerntrekken, raden we aan de deur te voorzien van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

Voordelen van driepuntssluitingen

Het grote voordeel van een driepuntssluiting is uiteraard dat het slot zich met maar 1 handeling op 3 punten vergrendelt in het kozijn. Verder is het aan het deurbeslag niet zichtbaar dat de deur zich vergrendelt op meerdere punten. Zo is het niet nodig om allerlei bijzetsloten te plaatsen op de deur en kun je de deur zogezegd ‘schoon’ houden. Doordat de inbreker al ziet dat de deur vergrendeld is op meerdere punten zal hij de inbraakpoging vaak elders voortzetten. Dit voorkomt dat er wordt ingebroken en daarnaast ook de schade die een mogelijke inbraak met zich meebrengt.

Toepassingen en geschiktheid

Zowel buitendeursloten als driepuntssloten zijn goed geschikt voor het beveiligen van jouw buitendeuren. Driepuntssluitingen zijn volgens de testen en keurmerken langer inbraakwerend. Daarom worden bij normale buitendeursloten vaak nog bijzetsloten gezet op een buitendeur. Dit is minder gebruiksvriendelijk omdat er dan meerdere handelingen verricht moeten worden om de deur op meerdere punten te vergrendelen. Daarnaast verfraaien bijzetsloten de deur niet omdat dit vaak oplegsloten zijn of afgewerkt moeten worden met cilinderrozetten. Toch begrijpen we het wanneer je kiest voor een buitendeurslot met SKG** keurmerk, bijvoorbeeld in het geval wanneer jouw deur geen uitsparing heeft voor een driepuntssluiting.

Normale dag- en nachtsloten zonder SKG-keurmerk zien we vaak terug bij binnendeuren in woningen die afgesloten moeten kunnen worden. Hierbij kun je denken aan deuren in de gang of naar de garage.

Zijn driepuntssluitingen duurder als gewone sloten?

De prijzen van driepuntssluitingen en gewone sloten lopen erg uiteen. Dat heeft te maken met materiaalkeuzes, productieproces en keurmerken waarover de sloten beschikken. Over het algemeen kan wel gezegd worden dat driepuntssluitingen duurder zijn dan gewone sloten. Echter, wanneer een driepuntsslot inbraken en mogelijke schade aan kozijnen kan voorkomen is het misschien wel een goedkopere optie uiteindelijk. Daarnaast is het bij een driepuntssluiting niet meer nodig allerlei bijzetsloten te plaatsen, iets wat ook kosten zal besparen. Wanneer je een buitendeurslot plaatst met bijzetsloten zul je afhankelijk van het type sloten meer kwijt zijn dan bij de aanschaf van een driepuntssluiting.

Onderhoud van sloten

Zowel gewone sloten als driepuntssluitingen hebben onderhoud nodig om langdurig mee te gaan. Zo is het belangrijk dat de sloten schoon gehouden worden en op zijn tijd worden gesmeerd met een smeermiddel. Zo voorkom je dat de sluiting stroef gaat lopen en op den duur defect gaat. Benieuwd hoe je jouw slot het beste onderhoudt? Lees direct de blog meerpuntssluiting smeren en ontdek alle tips!

Driepuntssluitingen vs gewone sloten: de conclusie

Zoals je hierboven hebt gelezen lijken buitendeursloten en driepuntssluitingen qua werking erg op elkaar. Een driepuntssluiting heeft echter 2 extra vergrendelingen in het kozijn. Dit maakt het inbreken lastiger en daarom zijn veel driepuntssluiting voorzien van het SKG*** keurmerk. Een normaal buitendeurslot met daarbij enkele bijzetsloten zal qua prijs ongeveer gelijk zijn aan de prijs van een driepuntssluiting. Een driepuntssluiting is makkelijker in gebruik doordat het slot met een handeling vergrendeld kan worden. Daarnaast zal de deur schoon blijven van bijzetsloten.