Een poort ophangen is geen dagelijkse klus en wanneer je dit goed doet, zal jouw poort ook jarenlang goed werken. Hieronder lees je direct welke materialen je nodig hebt voor het ophangen van jouw poort en hoe je dit het beste kunt doen. Zo bespreken we onder andere welke lengte hengen je nodig hebt en hoeveel hengen je het beste kunt plaatsen voor een goed werkende poort.

Poort ophangen met hengen

Het is waarschijnlijk de laatste klus bij het plaatsen van een nieuwe schutting of hekwerk: de poort ophangen. We begrijpen het dat je jezelf afvraagt welke hengen of scharnieren je het beste kunt gebruiken, hoeveel je er toe moet passen en hoe je het beste de poort kan bevestigen.

Duimhengen

Een duimheng is een type poortscharnier dat gecombineerd wordt met een duim die op de muur of schutting paal bevestigd wordt. Duimhengen zijn over het algemeen gezien het sterkste type poort scharnieren en zijn leverbaar in verschillende types, lengtes en uitstralingen. Zo zijn er vlakke duimhengen, duimhengen met een verzet en duimhengen met een bocht.

Vlakke duimheng

Met een vlakke heng zorg je ervoor dat de poort iets voor de schuttingpaal komt wanneer deze gesloten wordt. Bij een vlakke heng is de afstand tussen hetgeen dat op de duim komt en het gedeelte dat op de poort komt erg kort.

Duimhengen met verzet

Een duimheng met verzet zorgt ervoor dat wanneer jouw poort gesloten is, deze nagenoeg gelijk is aan de schuttingpalen. Duimhengen met verzet hebben een kleine bocht van ongeveer 20 mm en worden gecombineerd met een duim.

Duimhengen met een bocht

Duimhengen met een bocht worden minder vaak gebruikt als duimhengen met een verzet. In sommige situaties is een duimheng met bocht toch wenselijk, bijvoorbeeld wanneer er erg dikke tuinpalen worden gebruikt. Zo komt de poort toch vlak als het gesloten is.

Kruishengen

Kruishengen hebben dezelfde werking als duimhengen, alleen is het al gecombineerd met hetgeen wat op de schuttingpaal gemonteerd moet worden. Het lijkt aan de ene zijde op een normaal scharnier en aan de andere zijde op een duimheng dat op de poort geschroefd wordt. Kruishengen hebben een minder dragend vermogen als duimhengen en zijn daarom geschikt voor lichtere hekwerken of poorten. Zware kruishengen zijn goed bruikbaar bij niet zulke zware poorten of deuren.

Sierhengen

Sierhengen zijn een type hengen die zijn vervaardigd uit smeedijzer. Smeedijzeren sierhengen hebben minder draagvermogen dan bijvoorbeeld stalen duimhengen maar geven wel een authentieke uitstraling aan jouw hekwerk of poort. Bij zware poorten of deuren raden we toch normale stalen duimhengen aan omdat deze langer mee zullen gaan en de poort voorzien is van een juiste werking.

Soorten duimen

Ga je een poort ophangen met duimhengen? Dan zul je ook een duim moeten gebruiken waar je de duimhengen aan kunt ophangen. De meest voorkomende duimen zijn de plaatduimen. Deze duimen hebben een plaat die op de muur of schutting paal gemonteerd kan worden. Naast plaatduimen zijn er ook inschroefduimen. Deze hebben een houtdraad uiteinde welke in de houten paal of de plug in de muur geschroefd kan worden. Ook hebben we verstelbare plaatduimen in het assortiment, wat handig is als er wat versteld moet worden.

Welke lengte voor mijn duimhengen?

Bij het kopen van hengen is de lengte hiervan erg belangrijk. Door de juiste lengte hengen te kiezen bij het poort ophangen zorg je ervoor dat de poort of deur na verloop van tijd niet gaat hangen. Als standaardregel hiervoor gebruiken we dat de heng ⅔ van de breedte van de poort moet bedekken. Naast de lengte van de heng is ook de gatdiameter van belang. Sommige hengen zijn namelijk geschikt voor duimen met een pen diameter van 16 mm en sommige voor een pen diameter van 13 mm.

Hoeveel hengen plaatsen

Een poort ophangen die rond de 1,80 hoog is, doe je met 3 duimhengen. Je kunt hiervoor 1 duimheng in het midden van de deur of poort plaatsen. Bij veel poorten of deuren zul je zien dat hier ook een horizontale balk of plank loop waar je de middelste heng op kunt bevestigen. Aan de boven- en onderzijde van de poort zal ook weer een horizontale balk lopen waar de duimhengen geplaatst kunnen worden. Bij kleinere poortjes of hekjes zullen in veel gevallen 2 hengen volstaan om jouw poort op te hangen.

Poort ophangen: stappenplan

We gaan ervan uit dat jouw poort klaar is om opgehangen te worden. Dit betekent dat je de juiste maat poort hebt gekocht of deze op maat hebt gemaakt op bijvoorbeeld een stalen frame.

  • Stap 1: Het bevestigen van de hengen op de poort. Zoals eerder besproken let je bij het kopen van hengen dus op het gewicht van de poort, de breedte van de poort en de uitstraling die je wilt geven aan de poort. Voor het monteren van de hengen leg je de poort vlak neer op een werktafel of op de grond. Vervolgens teken je de boorgaten af en boor je de gaten voor met een houtspiraalboor. De hengen kun je vastzetten op de poort met slotbouten en moeren.
  • Stap 2: Het bevestigen van de duimen. Het makkelijkste is als je deze stap met zijn tweeën uitvoert. Houdt de poort op de juiste plaats tussen de schuttingpalen met blokjes hout en wiggen. Wanneer 1 iemand de poort aan de niet-scharnierzijde op zijn plek houdt, kun je de plaatduimen door de hengen heen steken. Bij hardhouten palen is het belangrijk even voor te boren alvorens je de plaatduimen op de palen schroeft met 4x50 schroeven. Haal de poort weer even van de plaatduimen af zodat je ook de laatste schroeven van de plaatduim vast kunt schroeven.
  • Stap 3: Boerenklinkstel bevestigen op de poort. Uiteraard wil je dat de poort gesloten moet kunnen worden zonder dat het door de wind weer open waait. Een simpel te monteren poort slot is het boerenklinkstel. Het plaatje van het boerenklinkstel schroef je op aan de kant van de poort waar ook de hengen en duimen zich bevinden. Met een 13 mm boor kun je vervolgens een recht gat door de poort heen boren zodat je aan de andere zijde van de poort de klink kunt bevestigen. Wanneer de klink bevestigd is buig je het borgveertje om zodat het goed blijft zitten. De sluithaak bevestig je op de schuttingpaal en kan voorgeboord worden met een 8 mm. Vervolgens sla je het in het gat met een klauwhamer.

Benodigdheden

Benodigd gereedschap:

  • Houtspiraalboorsetje
  • accu boormachine
  • bouwpotlood
  • klauwhamer
  • Waterpas
  • wiggen
  • rolmaat
  • steeksleutel

Benodigd materiaal:

  • De tuinpoort
  • 3 hengen
  • 3 duimen
  • Boerenklinkstel
  • RVS schroeven
  • Slotbouten
  • Moeren

Conclusie poort ophangen

Een poort ophangen is geen dagelijkse klus maar is desondanks goed zelf te doen. We hopen dat je aan de hand van bovenstaand stappenplan weet hoe je dit zelf kunt realiseren. Heb je meer informatie nodig over welke hengen en duimen je nodig hebt voor jouw situatie? Bekijk dan ons advies over hengen en duimen. Mocht je toch ergens niet uitkomen kun je ook altijd contact zoeken met de klantenservice voor persoonlijk advies!