Sinds 2003 zijn NEN-1125 en NEN-179 de Europese normen waar nooduitgangen en paniekuitgangen met mechanische sluitingen aan moeten voldoen. Deze normen worden door opdrachtgevers vaak als bindend doorgegeven bij bouwprojecten. Veiligheid wordt in de ontwerpfase van projecten en gebouwen steeds belangrijker. Voor een juiste toepassing van de paniekbalken en stangen is het belangrijk om te weten waar de verschillende normen voor staan. Lees hieronder direct de verschillen en welke artikelen in de juiste situatie toegepast kunnen worden. Allereerst zullen we kort het verschil bespreken tussen een paniekuitgang en een nooduitgang.

Verschil nooduitgang en paniekuitgang

De termen nooduitgang en paniekuitgang worden veel door elkaar gebruikt en bij velen is het verschil tussen deze 2 uitgangen niet helemaal bekend. Het verschil tussen deze 2 zit hem in de plaats en functie van de deur.

Wat is een paniekuitgang?

Paniekuitgangen zijn noodzakelijk in gebouwen waar grote groepen mensen samenkomen die niet op de hoogte zijn van de vluchtroutes en paniekuitgangen. Ziekenhuizen, scholen en bioscopen zijn voorbeelden van gebouwen waar paniekuitgangen uitkomst bieden wanneer er paniek ontstaat bij calamiteiten. Omdat mensen in paniek snel naar buiten willen zal er op de deur een paniekstang of balk geplaatst worden, wat het mogelijk maakt om de deur met een lichte druk te openen.

Wat is een nooduitgang?

Een vluchtdeur wordt nooduitgang genoemd als ervan uitgegaan kan worden dat er geen paniek ontstaat wanneer er calamiteiten ontstaan. In niet publiekelijke gebouwen waar geen grote groepen mensen komen zijn nooduitgangen aanwezig. Hierbij kun je denken aan kantoren en appartementengebouwen. De mensen dienen op de hoogte te zijn van de nooduitgangen en de bediening ervan.

Vluchtwegnorm NEN-EN1125 paniekuitgang

In openbare ruimtes, waar grote groepen mensen komen, is de kans groot dat veel mensen niet precies op de hoogte zijn van de indeling van het gebouw. De mensen zijn hier niet op de hoogte van de paniekuitgangen en er kunnen gemakkelijk paniekerige situaties ontstaan. In zulke situaties gelden de eisen en richtlijnen beschreven in de NEN-EN1125 norm.

Paniekstangen met NEN-EN1125

Een paniekstang of duwbalk kan voldoen aan de NEN-EN1125 op het moment dat het een horizontale duwbalk of stang betreft. Die moet gemonteerd worden op de deur op een hoogte tussen de 900 en 1100 mm vanaf de afgewerkte vloer. Verder moet het grijpvlak van de balk minimaal 60% van de breedte van de deur bedekken. Om te voldoen aan de NEN-EN1125 mag de deur maximaal 1300 mm breed zijn en maximaal 2500 mm hoog.

Vluchtwegnorm NEN-179 Nooduitgang

Een nooduitgang NEN-179 komt voor in gebouwen waar over het algemeen kleinere groepen mensen zich bevinden die bekend zijn met het gebouw. De mensen zijn op de hoogte van de bediening van de vluchtdeuren. Omdat de mensen op de hoogte zijn van de nooduitgangen en de bediening ervan zullen er niet snel paniekerige situaties voorkomen. De richtlijnen beschreven in de NEN-179 zijn voldoende.

Paniekduwer met NEN-179

In gebouwen waar kleinere groepen mensen aanwezig zijn die ook op de hoogte zijn van de vluchtroutes en de bediening ervan, volstaat een paniekduwer met NEN-179. Deze duwer dient ook gemonteerd te worden op een hoogte tussen de 900 en 1100 mm vanaf de afgewerkte vloer. Het maximale deurgewicht is 200 kg en de deur mag maximaal 2500 mm hoog zijn en 1300 mm breed.

Welk paniekbeslag kies ik?

De eisen die we in deze adviespagina besproken hebben zijn de minimale eisen waar een nooduitgang of paniekuitgang aan moet voldoen. Welke paniekbeslag of paniekbalk je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en situatie. Zo kun je ervoor kiezen een paniekbalk te plaatsen met maar 1 sluiting, maar er zijn ook paniekbalken met 3 sluitingen. Heb je nog vragen over het assortiment paniekbeslag? Wellicht vind je het antwoord op jouw vraag via een van de onderstaande adviespagina’s. Kom je er toch niet helemaal uit? Neem gerust contact op met de klantenservice voor persoonlijk advies.