Sinds 1960 is het in Nederland verplicht om gemetselde buitenmuren als spouwmuur uit te voeren. Om de binnen- en de buitenmuur (ofwel het binnen- en buitenblad) van de spouwmuur op een goede, stevige manier met elkaar te verbinden, is het belangrijk om de juiste spouwankers op de juiste manier te monteren. Spouwmuren zorgen er ook voor dat het regenwater wat tegen de gevel komt niet naar binnen lekt, doordat de gevel wordt onderbroken door een spouw.
De montage van spouwankers
Begin met de binnenmuur. In de voeg van de binnenmuur worden de spouwankers gemonteerd. Tussen de ruimte van de binnen- en de buitenmuur kun je isolatiemateriaal plaatsen. Dit materiaal wordt op de spouwankers geprikt en met een isolatieclip vastgezet. Vervolgens kun je de buitenmuur opmetselen. De achterzijde van het spouwanker komt in de voeg van de buitenmuur te liggen. De afstand tussen de binnen- en de buitenmuur bepalen de benodigde dikte van de spouwanker en het aantal dat hiervan nodig is per vierkante meter. Dit is belangrijk, omdat het in grote mate de stabiliteit van de muur bepaalt. Isolatie-eisen worden de laatste jaren steeds strenger en dat zorgt ervoor dat ook de dikte van de spouwanker meegroeit. Een spouw die niet geïsoleerd is, is 40 tot 50 millimeter breed. Een geïsoleerde spouw is zo’n 10 millimeter dikker. De dikte van het isolatiemateriaal zelf komt hier nog bij en is tussen de 4 en 8 centimeter.
Wanneer welk spouwanker?
Tot voor kort werden met name verzinkte spouwankers gebruikt. De spouwmuurverankering moest voldoen aan een referentieperiode van vijftig jaar. Met andere woorden: spouwankers moesten hun werking en functie vijftig jaar behouden, maar dat is lastig te controleren. In het Bouwbesluit 2012 zijn duidelijkere voorwaarden vastgesteld waaraan spouwankers moeten voldoen. Deze voorwaarden (veelal met betrekking tot de kwaliteit van het materiaal) hangen samen met milieuklassen. Het hangt bijvoorbeeld af van de samenstelling van de lucht, welk soort materiaal het meest geschikt is voor een bepaalde toepassing. Je kunt je voorstellen dat de lucht aan de kust en op industriële gebieden vochtiger is dan elders in het land en dat in deze gevallen strengere eisen worden gesteld aan het gebruikte materiaal.
In principe zit je met spouwankers met RVS 316 altijd goed. Verzinkte spouwankers hebben meestal niet de kwaliteit die nodig is om een spouwmuur van voldoende stabiliteit te voorzien. Maar er zijn nog meer verschillen in spouwankers. Bij ons vind je bij iedere spouwanker de maximale spouwmaat vermeld. Zie verder hieronder voor een compleet overzicht: