Voordat je begint met boren, moet je eerst weten in welk materiaal je een gat wilt maken. Zo kun je bijvoorbeeld boren in hout, steen, beton, tegels of metaal. Elk materiaal vraagt om een specifieke boor.

Boren in hout

Boren in hout kun je doen met verschillende soorten boren: een houtboor, een slangenboor, een verzinkboor of een speedboor. Meestal kies je voor een standaard houtboor, maar voor grote of diepe gaten is dat niet geschikt.

Houtboor

Een houtboor heeft een scherpe punt welke je in het hout prikt voordat je begint met boren. Hierdoor kun je heel nauwkeurig werken zonder uitschieters.

Speedboor

Een speedboor is geschikt voor het boren van grotere gaten in hout. Net als de standaard houtboor heeft deze boor een scherpe punt om nauwkeurig de juiste plek te bepalen waar je boort. 

Slangenboor

Voor het boren van diepe gaten in hout kun je het beste een slangenboor gebruiken. Je herkent hem aan de spiraalvorm. Ook deze boor heeft een scherpe punt om een precies begin mee te maken. Daarna wordt het schroefdraad van de spiraal het hout in getrokken. 

Verzinkboor

Om een schroef te verzinken in hout gebruik je een verzinkboor. Je boort hiermee datgene weg in het materiaal waar de schroef in moet wegvallen. Meestal boor je eerst het gat waar de schroef in komt met een ander boortje. Dit kan een houtboor zijn, maar de meeste verzinkboren kun je ook gebruiken in andere soorten materiaal.

Boren in steen of beton

Als je een gat in je muur gaat boren, moet je eerst vaststellen van welk materiaal deze muur gemaakt is. De meeste muren zijn van steen of beton. Je kunt dan een steenboor  of een betonboor gebruiken.

Steenboor

Een steenboor heeft in tegenstelling tot een houtboor geen scherpe punt aan het uiteinde. Daarom is het verstandig om eerst zachtjes te boren totdat de boor goed op zijn plek zit, voordat je op vol vermogen aan de gang gaat.

Diamantboor


Een betonboor gebruik je meestal in combinatie met een klopboormachine. Hiermee heb je voldoende kracht om in een harde betonnen muur te boren. Om grote gaten te boren in beton kun je gebruikmaken van een diamantboor. Je hebt hierbij de keuze voor watergekoeld boren of droog boren. Bij watergekoeld of nat boren is er een waterslang aangesloten op de boormachine. Hierdoor kun je zonder problemen grote gaten boren in de harde materialen, zoals beton, en heb je bovendien geen last van stof. Bij droog boren met een diamantboor moet je hier wel rekening mee houden. Door het stof kan het erg heet worden. Toch is droog boren in bijvoorbeeld baksteen geen enkel probleem.

Boren in metaal

Voor het boren in metaal gebruik je een metaalboor. Deze scherpe boor heeft een spiraalvormig uiterlijk en snijdt door het metaal heen. Denk erom dat metaalboren heel erg heet kunnen worden door de wrijving tussen het metaal van de boor en dat van het materiaal.

Boren in tegels

Voor het boren in tegels maak je gebruik van een tegelboor. De tegelboor is te herkennen aan de harde punt. Deze harde punt zorgt ervoor dat de boor op één punt fixeert. Op deze manier schuift de boor minder snel weg en voorkom je dat je de tegel beschadigt. Door wat schilderstape op de tegel te plakken waar je gaat boren, heeft de boor meer grip en voorkom je het wegschuiven. 

Meestal ligt er onder de tegel ander materiaal, namelijk steen of beton van de onderliggende muur. Je dient dan te wisselen van boor als je nog dieper wilt boren.

Stappenplan boren

  • Stap 1: Bepaal in welk materiaal je gaat boren en kies de juiste boor hiervoor.
  • Stap 2: Check of er geen leidingen lopen op de plek waar je wilt boren. Bijvoorbeeld met behulp van een leidingzoeker.
  • Stap 3: Zet met een potlood een stip op de plek waar je wilt gaan boren.
  • Stap 4: Bepaal de diepte van het gat. Hiervoor kun je de plug of schroef naast het boortje houden, en vervolgens met schilderstape op de boor plakken ter hoogte van het uiteinde van de plug.
  • Stap 5: Nu kun je een gat boren tot je de juiste diepte hebt bereikt. Begin rustig. Zodra de boor goed grip heeft, kun je krachtiger gaan boren.

Meer advies en tips?