Welke klus je ook gaat uitvoeren, nauwkeurig meten is enorm belangrijk. Hiermee zorg je voor het beste resultaat. Welk meetinstrument je gebruikt, verschilt per klus. We vertellen je er graag meer over.

Meten van korte stukken (tot 1 meter)

Een duimstok is een meetinstrument dat al van oudsher gebruikt wordt om maten op te nemen. Duimstokken zijn meestal gemaakt van hout, en vouwen in stukken uit. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor binnenmaten: ze zijn dan altijd te lang of te kort. Denk erom dat de uitgevouwde delen van de duimstok in elkaars verlengde liggen wanneer je de maat opneemt. Afwijkingen nemen toe wanneer dit niet het geval is.

Met een schuifmaat kun je gemakkelijk binnen- en buitenmaten opmeten. Bovendien is een schuifmaat heel nauwkeurig. Voor het opmeten van je cilinder is dit dan ook een heel geschikt meetinstrument. Voor uiterste precisie ga je voor een digitale schuifmaat. De meeste schuifmaten hebben een bereik van 15 centimeter.

Het meten van lange stukken tot wel:

0
meter

Om nauwkeurig ruimtes op te meten is een afstandsmeter ideaal. Met een druk op de knop meet een laser de afstand tot de muur. Het is ook mogelijk om hoogtes en breedtes op te meten. Hierdoor is een afstandsmeter ook heel handig om te bepalen hoeveel verf of behang je nodig hebt.

Voor het opmeten van langere afstanden binnenshuis kun je met een rolmaat meestal prima uit de voeten. Een rolmaat is een onmisbaar meetinstrument voor in elke gereedschapskoffer. Het is heel compact en als je het loslaat rolt hij automatisch weer op. Of je kunt hem met een knop vastzetten op een bepaalde lengte. Met een lipje haak je hem gemakkelijk aan het uiteinde van een plank.

Voor het opmeten van nog langere afstanden gebruik je een landmeter. Je vindt ze in varianten van 20 meter tot 50 meter. De aanduiding is in centimeters. Met name buitenshuis wordt dit meetinstrument veel gebruikt.

Verschillende rolmaten altijd scherp geprijsd!

Om een hoek precies haaks af te tekenen, gebruik je een winkelhaak. De korte kant leg je langs de plank, en vervolgens trek je een zaaglijn langs de andere zijde. 

Een waterpas is een onmisbaar instrument bij vele klussen in en om het huis. Bijvoorbeeld bij het ophangen van een schilderij of een boekenplank, of bij het stellen van de wasmachine. Met een waterpas voorkom je dat het scheef staat of hangt. De luchtbel in de waterpas moet zich in het midden bevinden voor een recht resultaat. Hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger hij is.

- Als je meerdere planken van dezelfde lengte nodig hebt, kun je beter maar één plank heel nauwkeurig afmeten. Vervolgens gebruik je deze plank om de andere planken op dezelfde lengte af te tekenen. 

- Om het materiaal niet te beschadigen bij het aftekenen, kun je het beste een timmermanspotlood gebruiken.

- Meten is weten. Meet twee keer om zeker te weten dat je de juiste afstand hebt. Zo voorkom je dat je materiaal verspilt.